Filmski popoldneviDSC_0557Na enem izmed sestankov vodstva Župnijske KARITAS je zasvetila pobuda po druženju v poletnih mesecih ob skupnem ogledu filmov z versko vsebino. Glavni namen je bilo skupno koristno preživljanje prostega poletnega časa.
 
Srečanja so potekala vsak četrtek, med 17. in 19. uro, v prostorih Župnijskega doma. Po uvodni skupni molitvi, smo se vsak na svoj način poglobili v vsebino filma, po ogledu pa je sledil pogovor o vsem, kar se je koga dotaknilo, ga nagovorilo, ga spodbudilo k dobremu dejanju ipd. Drug drugemu smo pozorno prisluhnili, se v srcu radostili ob izmenjavi pogledov in večkrat skupaj okrepili spoznanje, kako velika je moč vere, molitve. Z zahvalno molitvijo smo tudi zaključili naše druženje, ki je včasih odmevalo še v ves teden.
V juliju in avgustu smo si tako ogledali osem filmov: biografsko dramo svetnice Marije Goretti, ki je z mučeništvom ohranila svojo nedolžnost, spremljali spreobrnjenje svete Barbare in svetega Frančiška, podoživljali Evangelij in Apostolska dela ob dveh filmih o svetem Petru, zelo se nas je dotaknilo sporočilo filma, posnetega po knjigi Anonimni katolik – Kdo si želi biti ljubljen? in še posebej vsebina filma, posnetega po resnični zgodbi – Nebesa so resnična.
 
Druženje ob filmih, pogovorih in drobnih sladko-sadnih presenečenjih nas je povezalo in notranje okrepilo ter ogrelo srca, počutili smo se kot ena velika družina in sklenili, da bomo poletne filmske popoldneve podaljšali še do konca septembra, ko sem nam lahko pridružite vsi, ki vas kličejo tovrstna doživetja. Čakajo nas še filmi o sv. Antonu Padovskem, sv. Edith Stein, sv. Katarini, Papežu Janezu Pavlu II, morda pa kot zaključek srečanj uspemo dobiti tudi posnetek nove maše našega gospoda župnika, Mateja Dečmana. Njemu se tudi na tem mestu iskreno zahvaljujemo, da nam je po potrebi priskočil na pomoč ob predvajanju filmov.
 
Gabrijela Jelenko in Janja Vivoda, vodji filmskih popoldnevov