ROMANJE NA PTUJSKO GORO S KARITAS VELENJE 2016


Po dveh ali treh letih smo se sodelavke Karitas odločile, da znova pripravimo romanje za naše prostovoljce in druge podpornike naše KARITAS. V zadnjem času smo pridobili nekaj novih sodelavcev in je takšno druženje priložnost, da se bolje spoznamo. Vsak med nami ima v sebi skrite talente, le odkriti jih mora in biti pripravljen na darovanje za skupno dobro.

Osrednji dogodek našega romanja je bil obisk Marijinega romarskega središča na Ptujski gori. Ptujska gora je prava zakladnica gotskega kiparstva in arhitekture iz začetka 15. stoletja. Relief Marije zavetnice s plaščem, je ena največjih kiparskih mojstrovin tega časa.

Tako smo se v soboto, 7. maja 2016, ob 8. uri, v velikem številu zbrali pred cerkvijo v Šaleku in se odpeljali čudovitemu, sončnemu dnevu naproti. Z nami je šel tudi naš gospod župnik, Matej Dečman, ki je daroval sv. mašo po namenu sodelavcev KARITAS, in bil tudi naš vodič. Na poti do prvega cilja smo molili rožni venec in ker smo v Marijinem mesecu, smo s sabo imeli tudi izbor Marijinih pesmi, ki so nam lepšale druženje na avtobusu na poti tja in nazaj. Ko smo prispeli do bazilike na mogočnem hribu, se je daleč naokoli razprostiral lep razgled okoliških ravnic s polji in griči.

Niti v sanjah si nismo predstavljali, kakšna doživetja nas čakajo: Marija nas je vabila pod svoj plašč, sv. mašo smo soustvarjali z izbranimi uvodi v njene posamezne dele, po koncu smo si ogledali krasen dokumentarni film o začetkih gradnje cerkve na Ptujski gori, si privoščili odmor za kosilo in imeli zadosti časa za medsebojno druženje, po kosilu obiskali cerkev sv. Leopolda Mandiča, doživeli dobrodošlico in zanimivo pričevanje kapucina Klemna Verdeva, za konec še opravili zadnji postanek v Račah, kjer je cerkev in Župnija sv. Jožefa delavca, kjer nam je tamkajšnji župnik,  Robi Emeršič, predano in z velikim spoštovanjem do umetnika predstavil mozaik patra Marka Ivana Rupnika.

Da nam je Bog naklonil tudi prečudovito vreme in nad nami razgrinjal oblake ravno v času, ko smo kje hodili, pričajo tudi posnetki iz avtobusa, ko smo v daljavi lahko opazovali nevihte, v srcu pa bili hvaležni za vremenski blagoslov in še za mnoge druge blagoslove, ki smo jih lahko na tisti dan čutili prav na vsakem koraku.

Hvala še enkrat gospodu župniku za duhovno vodstvo in pomoč pri organizaciji, kakor tudi vsem, ki ste darovali svojo srčnost in dobro voljo ter bili povezani v molitvi.

 

                                                                                  Zapisali: Milica kovač in Janja Vivoda

FOTOGALERIJA

 
 
 

About the author

More posts by