Romanje v neznano s škofijsko Karitas – junij 2016

V petek, 17. junija 2016 smo se prostovoljke naše župnijske Karitas udeležile romanja v neznano, ki ga je organizirala škofijska Karitas Celje.

Romanje-Karitas-junij16-9


Iz Polzele smo se z avtobusom in udeleženci iz mozirske, polzelske in šempetrske Karitas pripeljali k cerkvi sv. Neže v Libojah (sodi v Župnijo Griže), kjer smo bili prisotni udeleženci iz cele škofijske Karitas deležni pogostitve z zelo okusnim golažem in drugimi dobrotami.

Romanje-Karitas-junij16-2
Romanje-Karitas-junij16-6


Seveda smo si cerkev sv. Neže ogledali in ob pripovedovanju župnika iz Griž izvedeli, da so cerkev začeli obnavljati in povečevati pred natanko 30. leti, leta 1986.

Romanje-Karitas-junij16-4


Našo pot smo nadaljevali proti Petrovčam, kjer je bila v baziliki Obiskanja Device Marije slavnostna maša, ki jo je daroval vodja škofijske Karitas gospod Rok Metličar.

Romanje-Karitas-junij16-10

Romanje-Karitas-junij16-11

Bazilika ima v tem letu 2016, izrednem letu Božjega usmiljenja, sveta vrata Božjega usmiljenja, skozi katera smo tudi vstopali.

Romanje-Karitas-junij16-12


Notranjost bazilike nas je očarala, saj je resnično prava galerija umetnosti. Polna je fresk, ima kar 7 oltarjev – poleg glavnega oltarja levo in desno v stranskih kapelah po 3 oltarje, med katerimi je en oltar celo še iz 17. stoletja – in mnogo slik. Znamenite so tudi njene orgle, kakršne imajo tudi le  še v koprski stolnici. Zvedeli smo tudi, da letos dominikanci slavijo 800. obletnico. Iskrene čestitke!

Veliko več si lahko preberete na spletnih straneh Bazilika Marijinega obiskanja. (http://zupnija-petrovce.rkc.si/petrovska-bazilika/)

Romanje-Karitas-junij16-13 Romanje-Karitas-junij16-14

Romanje-Karitas-junij16-15Romanje-Karitas-junij16-16


Po prijaznem okrepčilu in prijetnem druženju pred baziliko v Petrovčah smo pot v neznano nadaljevali proti Žalcu. Severno od Žalca smo po cesti proti sv. Jedrt nad Gotovljami prispeli na končni cilj.
   

Romanje-Karitas-junij16-17
  Peš smo se povzpeli še na hrib z romarsko cerkvico sv. Jedrti,

Romanje-Karitas-junij16-18

 
od koder se nam je ponudil razgled na panoramo tega dela Savinjske doline z okoliškimi hribi.

Romanje-Karitas-junij16-19

Romanje-Karitas-junij16-20


Kot zanimivost naj omenimo, da ima prezbiterij te cerkvice poznogotski križnorebrasti obok. Stranska oltarja sta iz srede 17. stoletja.

Naše romanje smo zaključili s piknikom pri Lovski koči Gotovlje. S polnimi želodčki mesa na žaru smo se odpravili nazaj proti Polzeli, kjer smo se poslovili od drugih udeležencev župnijskih Karitas, in nato od tam v poznih večernih urah  srečno prispele v Velenje.

Vseskozi nas je spremljala dobra volja, napetost pričakovanja neznanega cilja, sproščeno kramljanje… Obogatene s prejetimi darovi in doživetji svete maše v baziliki ter vtisi iz cerkve sv. Neže in cerkvice sv. Jedrti, kakor tudi s prejetimi blagoslovi, smo sprejele sklep, da se naslednje leto spet odpravimo na romanje v neznano…

Zahvala dragemu Bogu in škofijski Karitas Celje!

Senka Karlovčec

 
 
 

About the author

More posts by