Pokloni zvezek – akcija Karitas 2018

Vzgajamo za solidarnost

 

Počitnice se bližajo kraju, šolarji se pripravljajo na novo šolsko leto.  Med njimi so tudi tisti, ki  jim   novo šolsko leto  prinaša vrsto preglavic, ker  jih skrbi kako si bodo nabavili  to in ono potrebno za šolo.  Vse tiste, ki so se s takšno težavo obrnili na naš naslov  v Karitas Velenje smo v juniju zabeležili. Zapisali smo si njihove potrebe,  razred v katerega bodo šli  zato, da smo lahko skupaj s Škofijsko Karitas pripravili primerne pakete šolskih potrebščin.  Razdelili smo jih v preteklem  tednu. Pakete je prejelo 75 učencev  iz 43 družin . Poleg paketov s potrebščinami smo podarili 16 učencem tudi nove šolske torbe.

Tako se že leta zaokrožuje   akcija Slovenske Karitas  »Podari zvezek« s katero se obrnemo na osnovne šole in jih povabimo, da učence nagovorijo, da podarijo kakšen zvezek za tiste  sovrstnike katerim  starši s težavo  kupijo vse potrebno za šolo.  V Velenju se šole vseskozi odzovejo  in učence  spodbujajo  k sodelovanju v akciji. Vsako leto  tako v naših osnovnih šolah zberemo lepo število  različnih zvezkov.  Letos je bilo na petih šolah zbrano 1340 zvezkov .

V veliko  veselje nam je, ko gremo v šole  po zvezke in tam najdemo učitelje, ki z veseljem in prijaznostjo izročijo kar so učenci darovali. To je šolam v ponos in za pohvalo, da se trudijo in znajo spodbujati solidarnost, vzgajati za solidarnost.

Naše mesto je nekoč rastlo na solidarnosti,  danes, ko so se časi spremenili solidarnost in sočutje še vedno ostajajta vrednoti. S takimi drobnim akcijami, aktivnostmi, nagovorom in spodbudami  jih gradimo in sejemo med mladimi ljudmi. Število zbranih zvezkov priča, da to v Velenju znamo dobro. Zato gre zahvala  šolam njihovim ravnateljem, učiteljem in strokovnim sodelavcem,  ki sodelujejo in z vidnim entuziazmom vodijo te aktivnosti v šolah. 

Mi sodelavci humanitarne organizacije smo ob tem tudi zadovoljni in hvaležni  kajti, ko  potem te zvezke dopolnimo še z raznimi šolskimi pripomočki, ki jih v Škofijski Karitas dokupijo, nastanejo prav lepi paketi,  ki  zvabijo nasmeh in olajšanje na marsikateri obraz starša in učenca.  Še kakšno šolsko torbo priskrbimo, če se pojavi potreba in tega so učenci še posebej veseli. Nova šolska torba namreč ni vsakemu samoumevna zato je veselje če lahko dotrajano zamenjamo in  se prve šolske dni, ko učenci pridejo po dolgem času skupaj, tudi tisti iz šibkejših okoljih lahko postavijo ob bok ostalim  z novo torbo. Danes so  le te tako lepo oblikovane, barvaste in  poslikane, da bi jih  še mi starejši  nosili.

Pri pobiranju  zvezkov naredimo vedno kakšno fotografijo z učenci  za spomin in spodbudo za naprej. Eno teh  objavljamo in se priporočamo  za sodelovanje v naslednjih letih.

 

Biserka Filipan Kraljič

članica vodstva Karitas Velenje

 

 
 
 

About the author

More posts by