Najprej naj pojasnimo po taki “domači definiciji”, kdo sploh je animator. Je tisti, ki navdušuje, spodbuja, te razgiba- z eno besedo animira soljudi. Seveda dober animator ne postaneš kar čez noč, v trenutku, ampak je sad izkušenj, znanja, trdega dela in to ni lahko.

Zavedati se moraš, da nisi “krotilec” otrok in hierarhično visoko nad njimi, ampak prvi med enakimi, kar seveda tudi vodi v spoštovanje drug drugega. Otroci so zahtevna in občutljiva publika, kar si zelo težko predstavljaš,kajne?! Veliko jim pomeni tvoja pravičnost in prijaznost. V animatorju skupine morajo videti prijatelja, iz katerega sije ljubezen, veselje,pozitivna energija. Tako otroci zelo hitro začutijo sproščenost (kar je v bistvu glavni “point” animiranja) in se lahko vzpostavi “taprav” iskren odnos in sodelovanje drug z drugim. Pri svojem delu ne smeš pozabiti na potrpežljivost, saj se v vsakem otroku skriva dragocen zaklad (beri:nadarjenost), samo odkopati (beri:odkriti) ga moraš. Si pozoren na vsakega otroka, brez razlik, ga kličeš po imenu, kar mu veliko pomeni. Kot na vsakem področju tudi na tem področju ni vse idealno,100%. Izhod je težak, še posebno,če si nepripravljen na presenečenje. V takih situacijah ti mora na površje priplavati čim več iznajdljivosti in ustvarjalnosti.
Tako si lahko animator v likovni, lutkovni, glasbeni,…delavnici(odvisno od področja, ki te veseli, ga obvladaš), animator na oratoriju, pri tabornikih, skavtih, poleti v kampih, na odru, v bazenu…