Pokloni zvezek-sporočiloDSC_0026Slovenska Karitas že vrsto let organizira dobrodelno akcijo Pokloni zvezek za pomoč družinam pri nakupu šolskih potrebščin, saj so v zadnjih letih razmere zaradi velike brezposelnosti za mnoge družine še veliko težje kot v preteklosti. Tako je tudi v lanskem letu na Karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 12.612 otrok iz vse Slovenije.
 
V mesecu maju smo prostovoljci v Velenjski Karitas združili moči in povabili k sodelovanju velenjske osnovne šole. Vabilu so se odzvale OŠ Antona Aškerca, OŠ Gorica, OŠ Livada, OŠ Mihe Pintarja Toleda in OŠ Šalek. Zelo smo bili veseli odziva osnovnošolcev in njihovih razrednikov, ki so vsak v svojem razredu zbirali velike, črtaste zvezke za sovrstnike. Veliko jih je zraven zvezka priložilo tudi razglednico z lepo mislijo za tistega, ki bo zvezek prejel. Velenjske osnovne šole so bile tako med 270 osnovnimi šolami in 94 vrtci, ki so sodelovali v letošnji akciji. Vse šole skupaj so zbrale največ zvezkov do sedaj – preko 1300!
V Velenjski Karitas se najlepše zahvaljujemo vsem učencem in učenkam, učiteljem in učiteljicam, ravnateljicam in ravnateljem ter vsem staršem, ki ste lahko sodelovali pri spodbujanju otrok k solidarnosti med vrstniki. Še posebna zahvala pa je namenjena podjetju Esotech, ki je darovalo dve veliki škatli zvezkov (v vsaki je bilo po 100 zvezkov).
Sodelavci Karitas so v mesecu avgustu pakete zvezkov in drugih šolskih potrebščin razdelili med 75 socialno ogroženih družin s šoloobveznimi otroki, ki so se prijavile na najbližji župnijski Karitas, da potrebujejo pomoč pri nakupu šolskih potrebščin ali v obliki bonov za nakup delovnih zvezkov za prihajajoče šolsko leto.
O tem, kako visok je bil letošnji kup zbranih zvezkov na eni izmed osnovnih šol, se lahko prepričate v galeriji slik, kjer je morala gospa čistilka stopiti na stol, da je videla čez, prav tako najdete nekaj misli učencev, ki so se znašle na priloženih razglednicah v poklonjenih zvezkih.
 
Janja Vivoda, prostovoljka v župnijski Karitas Velenje